top of page
Поиск
  • Фото автораНадя Савченко

Вічна слава героям

Вічна слава героям

Силами працівників школи було збережено пам*ятну дошку, на якій відображені світлини ветеранів Великої Вітчизняної війни.Особлива вдячність художнику-Білику Івану Миколайовичу ,за оформлення стендів.

📷 📷

На фронтах Великої Вітчизняної війні захищали свободу і незалежність Батьківщини 720 орлянців, 297— за бойові подвиги нагороджені орденами та медалями. В селі є братська могила 377 радянських воїнів, загиблих у визвольних боях, на якій встановлено пам'ятник. На честь 455 воїнів-односельців, загиблих у боротьбі з ворогом, встановлено меморіальні плити.. В боях за Батьківщину полягли кращі сини нашого села. Багато солдат і офіцерів удостоєні урядових нагород. Ми гордимося іменами земляків: Савченко К.І., Шульга Р.Т., Жовтоніжко Ф.Р. Сандак М.А., Школовий П.Ю., Савченко П.Г., Волик А.М., Смішко І.С., Шарейко Т.Л., Лисенко М.В.,і багато інших. Фашистські звірі в наше село вдерлися 04 жовтня 1941 року. Два роки «коричнева чума» своїми кованими чоботами топтала наше землю, грабуючи наше населення, знищуючи народне добро. 27 жовтня 1943 року бійці Лисичанської дивізії звільнили наше село. 613 орлянців та 22 яснополянці зі зброєю в руках пішли захищати рідну землю. 412 чоловік полягли в боях, захищаючи село. В братській могилі с.Орлянське разом з нашими земляками, визволителями села, а також з тими хто знаходився на лікуванні і помер, в ХППГ 5219 у старих корпусах Орлянської школи, похований Олексій Пагін, про якого навіть гітлерівський генерал писав: «Для того, чтобы нам победить большевиков, мы должны сражаться так, как сражается их офицер Пагин». Одна з вулиць села Орлянське носить ім’я лейтенанта Пагіна.

Важкими дорогами війни пройшли сотні наших земляків. Не можливо не згадати, на цих сторінках, Феодосія Кириченка, який був командиром застави «Софієво» в Білорусі на початку 1941 року. За мужність і героїзм, виявлені в перший день війни, Феодосію Кириченко було посмертно присвоєне звання Героя Білорусіі, а його сім’ї був переданий на довічне зберігання орден Вітчизняної війни І ступеня, яким він був нагороджений за свій подвиг, також посмертно. Мужнього захисника вітчизни пам’ятають і на білоруській землі, у тому ж Гродно, де, як і в Орлянському є вулиця імені Кириченка. У 1980 році ветеранами, учасниками боїв на Гродненщині, привезена меморіальні дошки, що були встановлені на школі, де вчився Ф.П.Кириченко та батьківській хаті.

📷📷

Завдяки вчителю Бойко Любов Петрівні, яка організувала роботу червоних слідопитів з 1966 року, бібліотекарю школи Школовій Ніні Іванівні, директору школи Овсяннікову А.В., завучу школи Шатало І.А., вчителю по позакласній роботі Цині В.М., голові колгоспу «Орлянський» Рибка В.І., учаснику бойових дій ВВВ Демиденко І.О., були знайдені сім»ї загиблих, зібраний цінний матеріал про загиблих воїнів – наших односельчан. 📷📷

Мешканці нашого селища самотужки відновили дві церкви. В Орлянскому був (але на жаль був зруйнований) памятник народної архітектури — повітряний млин (1897 р.).

📷📷

📷📷

В селі працювало 2 школи: початкова та середня. В средній школі 37 вчителів і зараз навчають 273 учні. А початкова школа (з метою економії державних коштів) була закрита у 2010 році.Натомість районний відділ освіти аж на цілий рік виділив шкільний автобус для орлянських дітей.Дуже шкода ,що після закриття Відноженської школи наші діти почали ділити цей самий автобус з відноженцями.

📷

📷

📷

📷

📷

📷

📷

📷

📷

📷

📷

📷

0 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Районний етапХX Всеукраїнського конкурсуучнівської творчості,присвяченого Шевченківським днямН

Творча робота на тему: «Торуй свій шлях, - той, що твоїм назвався, той, що обрав тебе навіки вік» (В. Стус) » Виконав учень 7 класу комунального закладу «Орлянська загальноосвітня школа І – ІІІ ступен

bottom of page